Radi varíte? Chcete svoju novú super kuchyňu? II.časť

Pokračujeme v bodoch (z článku I), na ktoré musíte myslieť pri kúpe alebo navrhovaní svojej kuchyne:

  • Zamyslite sa nad osvetlením pracovnej plochy– buď sa používa LED podsvietenie, alebo je svetlo zabudované vo vrchných skrinkách.
  • Popremýšľajte nad riešením elektriny – väčšinou nevyhovuje novým podmienkam. Potom je vhodné pri premiestňovaní dávať el. zásuvky vždy do skrinky vedľa zabudovaných spotrebičov. Pri prípadnej nehode tak ľahko spotrebič odstavíte od elektriky.
  • Pozor niektoré spotrebiče ( ktoré majú odber nad 4 kw) potrebujú vlastný istiaci okruh, indukčná varná doska zase váčšinou potrebuje príkon 380V, ostatné spotrebiče bývajú štandardne na 230V. Najbezpečnejšie je dať to zapojiť odborníkom.
  • Tiež si premyslite rozmiestnenie vypínačov a el. zásuvok v zástene. Musia byť poruke, ale nemali by pohľad na kuchyňu rušiť. Dnes sú veľmi praktické elektrické zásuvky zabudované v pracovnej doske.

elektricka-zasuvka-cps-interier Vysuvna-zasuvka-maly-17920

  • Skontrolujte si aj ostaté rozvody (voda, odpad, plyn) či ich netreba posúvať podľa novej dispozície spotrebičov.
  • Pri vysokých skrinkách naplánujte elektrickú rúru do takej výšky, aby ste sa nemuseli veľmi ohýbať.

realizácia kuchyneamerická chlanička

  • Chladničku môžete voliť zabudovanú (máva vnútorný priestor užší ako nornálna), alebo voľne stojacu. Americké chladničky potrebujú samozrejme najviac miesta.
  • Digestor môžete zvoliť z troch variant. Výsuvný je veľmi nenápadný zabudovaný v skrinke alebo pod ňou a vysúva sa len pri používaní. Zmenší vám však skrinku nad ním. Komínový digestor máva nápaditý dizajn a je umiestnený na stene nad varnou doskou. Priestorový digestor, ktorý visí zo stropu nad ostrovčekom býva dizajnovým šperkom kuchyne.

kominovydigestor-wkuchyňa4588187320_652db01531_z

  • Vždy treba myslieť na to, či máte možnosť odvodu pár do šachty alebo komína, alebo si vyberiete digestor s recirkuláciou vzduchu (odsávaná para sa tlačí cez filtre na mastnotu a pachy a vracia sa späť do miestnosti)
  • Umývačka by mala byť čo najbližšie k drezu a čo najmenej hlučná. Zvážte akú má mať kapacitu. Na trhu sú užšie so šírkou 450 mm a väčšie modely so šírkou 600mm.
  • Využívate a chcete mikrovlnku? Tú môžete mať zabudovanú – často sa dáva nad el. rúru, alebo voľne stojacu – vtedy jej vyhraďte miesto na polici aby ste mali k nej dobrý prístup.
  • Ak ste vinár zvážte aj umiestnenie vinotéky, pokiaľ nemáte na to miesto vyhradené v inej časti domu.
  • Nezabudnite na pohodlný jedálenský stôl, ku ktorému sa zmestí celá rodina. Ak to z priestorových dôvodov nie je možné, zvoľte stôl rozťahovací.

Materiály:

Fóliované dvierka – je to PVC fólia s dekorom dreva, ktorá sa pod tlakom lisuje na povrch dosky. Cena je nižšia vzhľadom na to, že pôsobením tepla (pár) sa môže poškodiť.

Laminát –dobrá cena v pomere ku kvalite. Výborná odolnosť aj údržba, veľa dekorov dreva a farieb. Ak sa poškriabe nedá sa opraviť. Treba si dávať pozor na kvalitné ABS hrany

Lakované dvierka – mávajú vysoký lesk a pekný dizajn. Majú vyššiu cenu a sú náchylné na údržbu ( na lesklých povrchoch je vidieť každý dotyk prstov)

Masív – Má vyššiu cenu ale je to  krásny prírodný materiál, ktorý musí byť správne ošetrený lakom alebo olejom. Poškodenie a poškrabanie sa dá opraviť. Má náročnejšiu údržbu a časom na svetle môže zmeniť  odtieň.

Prvú časť tohto článku čítajte tu>>

 

Foto: zdroj home DSGN, cps-interier, archív autorky

Slávka Ramsová
Dizajnérka, zakladateľka Akadémie kreativity a dizajnu a lektorka. Pomáha ženám vytvárať krásne a harmonické domovy, alebo ich naučí, ako to dokážu aj samé.
Vytvorila pre ženy úspešný online kurz Interiérového dizajnu Je autorka kníh 13 tipov dizajnéra ako si vytvoriť krásny domov v ktorej Vám poradí, ako si sami vytvoríte svoj útulný a harmonický domov.
a pre budúce dizajnérky otvorila prémiové štúdium interiérového dizajnu. Jej príbeh si môžte prečítat tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.